Oproep aan alle fitness instructeurs en personal trainers

Bij deze doen wij een dringende oproep aan alle fitness instructeurs en personal trainers om hun leden niet meer te voorzien van onzinnig advies. Zoals bijvoorbeeld het advies dat cardio training de beste manier is om af te vallen. Vanochtend in de sportschool was het weer raak: Een duurbetaalde personal trainer dat een lid op een cardioapparaat zet, zelf een beetje begint te kletsen en vervolgens het advies geeft om vooral lekker veel te gaan hardlopen, want daar val je namelijk het meeste van af. 

Even serieus hoor, maar elk zichzelf respecterend trainer kijkt toch verder dan de hoeveelheid verbruikte energie tijdens de training?! Ja het klopt, dat je met cardiotraining tijdens de training meer calorieën verbrand dan met krachttraining. Cardiotraining doet alleen vrij weinig voor het verhogen van je rustmetabolisme, terwijl je door middel van krachtraining niet alleen je rustmetabolisme verhoogd, maar ook nog eens aanzienlijk meer energie verbruikt na de training om de spieren te herstellen. Twee voordelen waar je bij cardiotraining niet van profiteert. Je rustmetabolisme is het aantal calorieën dat je lichaam verbrand op het moment dat je vrijwel niets doet, wanneer je in rust bent dus. Over het geheel gezien verbrand je dus met een goed uitgevoerde krachttraining met daarbij het herstel en de verhoging van het rustmetabolisme veel meer calorieën dan met cardiotraining. Waarom fitness trainers nog steeds het advies durven geven, bij de wens om af te vallen, vooral cardiotraining te doen is ons dus een compleet raadsel.

Daarnaast zien we nog veel te vaak gebeuren dat een duurbetaalde personal trainer zijn lid de helft van het uur op een cardioapparaat zet en vervolgens zelf koffie gaat drinken of een beetje bij praten met zijn of haar collega’s. Wij begrijpen dat dit makkelijk is en soms heel lekker, maar het spijt ons dames en heren, dit is niet waar je leden voor betalen! Iedereen kan zelf op een fiets gaan zitten en een programma afwerken. Focus je dus alsjeblieft op de oefeningen waar je echt van toegevoegde waarde kan zijn op het gebied van techniek en-/of motivatie. Mocht iemand nou een bepaald doel nastreven waar echt dat stukje fietsen of hardlopen voor nodig is, zorg er dan in elk geval voor dat je jouw betalende lid de aandacht geeft die hij of zij verdient.

Dus laten we nu gewoon even met z’n allen afspreken dat we onze leden de waarde bieden waar zij voor betalen én die zij verdienen. Goed idee?!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.