Trainingsprincipe 2. supercompensatie

We zijn aangekomen bij trainingsprincipe 2 van de 5 trainingsprincipes die er zijn. Trainingsprincipe 2 is supercompensatie, in deze blog ga ik jullie uitleggen wat het is en waarom het belangrijk is om te weten hoe dit werkt. Een overzicht van de 5 trainingsprincipes vind je hier en de blog over trainingsprincipe 1, overload, vind je hier

Goed, supercompensatie dus, wat is dat nou eigenlijk? Supercompensatie is het proces dat je lichaam doorloopt na een training. Het heeft te maken met het vermogen van je lichaam om zich aan te passen aan de belasting dat het gewend is te verdragen. Je lichaam is als het ware zo geprogrammeerd dat het zich aanpast aan hetgeen dat het moet doorstaan, zodat het de volgende keer beter bestand is tegen de belasting. In mijn blog over het principe overload heb je al kunnen lezen hoe dit precies werkt. Dit proces heet supercompensatie. Je maakt tijdens de training je spieren kapot en je lichaam zorgt ervoor dat je spieren weer herstellen en dit keer dan net een stukje sterker dan voor de training. 

Betekent dit dan dat je zo veel mogelijk moet trainen, omdat er dan supercompensatie optreedt en je daardoor steeds sterker wordt? Nee, sterker nog liever niet, want dit werkt averechts. Huh, hoezo dan, je zei toch net dat je lichaam het vermogen heeft zich aan te passen aan de te verdragen belasting? Ja dat klopt, maar hiervoor heeft het lichaam wel tijd en energie nodig. Zoals gezegd maak je tijdens het trainen je spieren eigenlijk kapot, je brengt minuscule scheurtjes toe aan de spieren. Na de training zorgt je lichaam ervoor dat deze scheurtjes weer worden hersteld en dat de spieren dus iets sterker worden. Dit proces heeft echter wel veel tijd en energie nodig. Deze energie haalt je lichaam uit eiwitten, vandaar dat je krachtsporters vaak eiwitshakes ziet drinken na een training. Om het niveau van supercompensatie te bereiken heeft het lichaam ook tijd nodig om te herstellen, rust is dus van cruciaal belang. 

Als je na een intensieve training je lichaam onvoldoende rust geeft en weer te snel gaat trainen dan zorg je ervoor dat je spieren in kracht afnemen. Dit werkt zo: Je gaat op maandag intensief je benen trainen door middel van krachttraining. Na deze training zijn je spieren verzwakt door de scheurtjes die zij hebben opgelopen tijdens de training. Je lichaam heeft waarschijnlijk zo’n 2 dagen de tijd nodig om te herstellen. Jij kiest er echter voor om diezelfde spieren de volgende dag weer te trainen. Op dit moment zijn je spieren nog verzwakt van de dag ervoor en vervolgens breng jij nog meer schade toe in de vorm van scheurtjes. Het resultaat is dat je spieren zwakker zijn dan voordat je je eerste training begon. Het gewenste effect is dan ook niet bereikt, sterker nog je hebt het tegengestelde resultaat behaald. Ik wil hiermee dus nogmaals benadrukken dat rust, tijd voor herstel, cruciaal is om progressie te maken. 

Andersom kan het echter ook, te lang wachten met een training staat progressie ook in de weg. Meer daarover binnenkort in een volgende blog over reversibiliteit. 

Conclusie: Het timen van je trainingen is ontzettend belangrijk als je progressie wilt maken. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.