Hoeveel zout eet jij eigenlijk?

Dat teveel zout slecht voor je is dat is inmiddels wel bekend, maar wist jij ook dat 78% van de Nederlanders te veel zout eet? En wist jij ook dat zeezout, Himalayazout en alle andere hype vormen van zout, precies dezelfde gezondheidsschade aanrichten? Nee? Lees dan vooral even verder.

Gevolgen zoutrijk dieet

Een zoutrijk dieet is niet bevorderlijk voor je gezondheid, dit wist je waarschijnlijk al. Wist jij echter ook welke gevolgen te veel zoutconsumptie kan hebben voor je gezondheid? Hieronder nog even de risico’s op een rijtje

  • Verhoogde bloeddruk
  • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten
  • Verhoogd risico op nierziekten
  • Verhoogd risico op maagkanker
  • Verhoogd risico op botontkalking
  • Veilige hoeveelheid zout

Hoeveel zout wel oké is

Helemaal geen zout meer eten is niet nodig en zelfs slecht voor je gezondheid. Zout speelt namelijk een rol bij het prikkelen van de zenuwen, het samentrekken van de spieren en een goede vochtbalans. We hebben hiervoor zo’n 1 tot 3 gram zout per dag binnen. Het advies is om in elk geval niet meer dan 6 gram zout per dag te eten, maar de gemiddelde Nederlander eet wel 9 gram zout per dag. Deze 9 gram is veel te veel en zorgt dus voor een hoger risico op de bovengenoemde gezondheidsklachten.

Hoe kan je jouw zoutinname verminderen

Wij Nederlanders zijn ontzettend gek op zout, het wordt verwerkt in kant en klare producten en daarnaast gooien we het ook nog eens overal overheen. Als je veel kookt met kant en klare pakjes en zakjes, sauzen bijvoorbeeld, dan krijg je ongemerkt veel zout binnen. Maar ook aan koek, chocola en broodsmeersels wordt door de fabrikant zout toegevoegd. Probeer dan ook zo veel mogelijk zelf bereidde producten te eten en de ultra processed foods te laten staan. Ook is helpt het enorm om geen zout meer toe te voegen aan je gerechten. Experimenteer in plaats hiervan met zelf gemaakte kruidenmixen. Als je het zout nou echt niet kan laten staan kies dan voor de variant met de minste natrium, een voorbeeld hiervan is Jozo Light Zout.

So, please stop being so salty..

Word nu member en ontvang exclusieve kortingen, acties en nog veel meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.