Is geitenmelk beter dan koemelk?

Je hoort het tegenwoordig regelmatig, mensen die kiezen voor geitenmelk in plaats van koemelk vanwege gezondheidsoverwegingen. Maar is geitenmelk nu echt wel gezonder dan koemelk. Het antwoord daarop geef ik je in deze blog.

Laten we eerst even beginnen met melkproducten in het algemeen. Melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen zoals eiwit en de vitamines B2, B12 en calcium. Volle melk bevat wel veel verzadigde vetten, welke een verhoogd risico geven op hart- en vaatziekten. Als je kiest voor magere- of halfvolle melkproducten dan krijg je echter niet te veel van deze verzadigde vetten binnen. Het eten of drinken van zuivelproducten verlagen het risico op darmkanker en het eten van yoghurt verlaagt het risico op diabetes type 2. Zo zie je maar dat het eten van zuivelproducten ook veel voordelen met zich meebrengt.

Vaak wordt gezegd dat geitenmelk beter verteerbaar zou zijn dan koemelk, maar uit onderzoek blijkt dit niet het geval te zijn. In geitenmelk zit zelfs meer verzadigd vet dan in koemelk. En dit wil je nu juist zo min mogelijk binnen krijgen. Ook bevat het meer calorieën dan halfvolle of magere koemelk. Daarnaast bevat geitenmelk minder jodium dan koemelk, terwijl ons lichaam dat wel hard nodig heeft. De overheid heeft niet voor niets ooit besloten om brood te verrijken met jodium.

De conclusie is dan ook dat geitenmelk zeker niet beter is dan koemelk voor de gezondheid. Hoewel koemelk op bepaalde vlakken net iets beter scoort, is het om het even. Kies dan ook vooral voor de variant die je het lekkerst vindt. Het kiezen van de magere- of halfvolle variant heeft wel de voorkeur boven de volle variant.

Word nu member en ontvang exclusieve kortingen, acties en nog veel meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.