het gevaar van perfectionisme

Vertel jij altijd trots hoe perfectionistisch je bent of voel je je gevleid wanneer anderen jou bestempelen als een perfectionist? Zie jij perfectionisme als iets goeds? Iets wat ervoor zorgt dat je altijd goed werk aflevert en waardoor je net even wat beter presteert dan anderen? Ja? Lees dan vooral even verder, want perfectionisme is niet perse iets goeds, perfectionisme heeft ook een heel andere, zeg maar gerust nare kant.

Volgens Dea Boom, psycholoog bij psychologenpraktijkboom, is perfectionisme het volgende:

“Perfectionisme is het idee dat je zoveel mogelijk dingen zo perfect mogelijk wilt doen.

Wanneer je perfectionistisch bezig bent, wil je een opdracht of andere bezigheid zo goed als maar kan maken of voltooien. Zo kun je bijvoorbeeld een perfecte tekening willen maken of een perfecte voorstelling willen geven.

Je kunt perfectionistisch zijn in al je bezigheden of alleen in bepaalde aspecten van je leven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je schrijven niet belangrijk vindt en dit slordig doet, maar je piano oefeningen wel zo goed mogelijk wilt maken. Met andere woorden, het kan voor iedereen een eigen, unieke uiting hebben.”

Perfectionisme wordt vaak gezien als iets positiefs en soms zelf gekenmerkt als de tegenhanger van faalangst, maar is dit wel waar? Perfectionisme komt vaak voort uit onzekerheid. Onzekerheid om fouten te maken, onzekerheid om niet gezien te worden, onzekerheid om niet goed/slim/snel/… genoeg te zijn. Ook zorgt het streven naar perfectie voor een constante onrust en (zelf opgelegde) druk, omdat perfectie nu eenmaal niet bestaat ren je achter een onbereikbaar doel aan. Perfectionisme is iets vaak al op jonge leeftijd ontstaat. Het is iets wat we ontwikkelen door onze ervaringen. Op school al worden kinderen geroemd die zich een slag in de rondte werken om maar zo hoog mogelijke cijfers te halen en in gezinnen en op sportclubs is dit, over het algemeen, niet anders. Overal wordt gestuurd op competitie en het zo goed mogelijk presteren op elk vlak. Perfectionisme kan tot gevolg hebben dat iemand zichzelf compleet voorbij loopt in zijn of haar jacht naar het ultieme doel, maar het kan iemand ook totaal verlammen in de angst het doel niet te kunnen behalen. Perfectionisme is dan ook niet de tegenhanger van faalangst, maar in vele gevallen juist de oorzaak van faalangst.

De angst om niet goed genoeg/ niet slim genoeg/ niet hardwerkend genoeg/ niet succesvol genoeg en ga zo maar door, is vaak de aanleiding tot burn-outs, depressies en dwangstoornissen. Het grote aantal mensen dat de laatste jaren uitvalt met burn-outs heeft een directe link met een steeds groter wordende groep perfectionisten. Die perfectionisten komen voort uit de manier waarop de maatschappij is ingericht: winnen, jij of ik mentaliteit, competitie, nooit goed genoeg en alleen maar meer willen. Dit is hoe de maatschappij functioneert en dit is de reden waarom zoveel mensen bezwijken onder de immense druk en uiteindelijk burn-out raken.

Ben jij er na het lezen van dit artikel nog steeds van overtuigd dat jouw perfectionisme iets positiefs is? Of zie je inmiddels in dat een gradatie minder ook goed genoeg is? Als je merkt dat je met deze problemen kampt is het wellicht handig om eens bij jezelf te raden te gaan wat de oorzaak hiervan is. Ben je misschien onzeker niet goed genoeg te zijn of ben je bang dat je pas goed genoeg bent als je veel succes hebt (en wat is dan succes..)? Als dit het geval is dan raad ik je aan om dit verder te onderzoeken en te gaan werken aan je zelfbeeld. Iedereen is goed zoals hij of zij is, daar hoeft niets bij en niets af, je bent altijd goed zoals je bent. Als je het lastig vindt om zelf aan de slag te gaan met je zelfbeeld dan kan het helpen om hierover eens in gesprek te gaan met een professional zoals een coach of een psycholoog. 

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog jezelf toestaat net iets meer fouten te maken, net iets meer te genieten en net iets minder te streven. Geniet van het leven dat je hebt, want je hebt er maar 1.

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.