Waarom dankbaarheid bijdraagt aan meer geluk

Wat is geluk

Om te begrijpen waarom dankbaarheid bijdraagt aan meer geluk is het belangrijk dat we eerst kijken naar het begrip “geluk”. Want, wat is nu eigenlijk “geluk”.Wat houdt het in en hoe zien we dit begrip. Meestal wordt geluk gezien als iets wat je hebt, je hebt geluk dat je een goede baan hebt of je hebt geluk dat je een fijne relatie hebt. Geluk wordt echter ook vaak gezien als iets wat je bent, je bent een gelukkig persoon of je bent geen gelukkig persoon. Maar is dit nu wel zo waar?

Wat is geluk nu echt? Volgens Adela Rogers St. Johns is geluk het volgende:

Geluk gaat volgens mij een stap verder dan blijdschap. Blijdschap is een soort sfeer waarin je soms leeft wanneer het meezit. Geluk is een licht dat je vervult van hoop, geloof en liefde.

Als je kijkt naar bovenstaande definitie van geluk, waarin ik mij ontzettend goed kan vinden, dan lijken we over het algemeen het begrip geluk te verwarren met blijdschap. Let maar eens op om je heen hoe vaak er dingen worden gezegd als “Dit maakt mij zo gelukkig” of “Op dit moment voel ik mij zo gelukkig”. Geluk is niet iets wat je kortstondig ervaart, het is een manier van denken, voelen en tegen de wereld aan kijken. Blijdschap is een emotie die vaak kortstondig en vluchtig wordt ervaren. Als je kijkt naar personen die aangeven zich gelukkig te voelen in hun leven, dan zijn dit niet perse de personen waarbij alles altijd mee zit en waar het leven ze voor de wind gaat. Soms zijn het zelfs personen die behoorlijk wat hebben meegemaakt in hun leven. Het geheim van deze personen is dat zij geluk niet zien als iets wat ze hebben of zijn, maar als iets wat ze kunnen beoefenen. Je ervaart geluk op het moment dat je geluk beoefent. Denk daar maar eens goed over na.

Hoe beoefen je dankbaarheid

Super leuk natuurlijk, dat je geluk moet beoefenen om geluk te ervaren, maar hoe doe je dit dan hoor ik je denken. Hiervoor zijn natuurlijk ontzettend veel methoden te gebruiken, maar wat opvalt is dat er uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen geluk ervaren en dankbaarheid beoefenen. In deze blog geef ik je 2 praktische tips over het beoefenen van dankbaarheid, zodat dit bijdraagt aan het ervaren van meer geluk in je leven. Onderstaande tips kosten maar heel weinig van je tijd en zijn gemakkelijk uit te voeren, dus zelfs als je erg druk bent moet dit lukken.

Tips:

  1. Begin de dag dankbaar: Schrijf elke ochtend voordat je aan de dagelijkse rollercoaster begint 1 ding op waarvoor je dankbaar bent in je leven.
  2. Sluit de dag dankbaar af: Schrijf elke avond voordat je gaat slapen op wat je die dag hebt gedaan, hoe je je voelde en 3 dingen waarvoor je die dag dankbaar bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets als “Ik ben dankbaar dat ik vandaag anderen heb kunnen inspireren met mijn energie” of “Ik ben dankbaar voor de fijne gesprekken die ik vandaag heb gevoerd met mijn partner”. Tip: met de app Daylio kan je al deze zaken gratis en voor niets heel gemakkelijk, dagelijks bijhouden.

 

Ik ben erg benieuwd, ga jij ook aan de slag met het beoefenen van dankbaarheid? Ik ben erg benieuwd wat het met je doet! Laat je het mij weten in de reacties?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.