Wist jij dat je overgewicht kan hebben en toch ondervoed kan zijn?

Bij ondervoeding wordt vaak gedacht aan 3e wereldlanden en kansarme kinderen, maar wist je dat ondervoeding in Nederland ook regelmatig voorkomt? Ondervoeding wordt vaak gezien als het tegenovergestelde van overgewicht, maar wist je dat je overgewicht kan hebben en toch ondervoed kan zijn? Hoe dat zit zal ik je in deze blog uitleggen.

Wat is ondervoeding

Wat overgewicht is weten we allemaal en ook denken we allemaal te weten wat ondervoeding inhoudt, maar toch valt mij op dat hier nog veel onduidelijkheid en verwarring over is. Ondervoed zijn heeft namelijk niet zoveel te maken met je gewicht. Je kan heel licht zijn en toch voldoende gevoed zijn en je kan ook veel te zwaar zijn en toch ondervoed zijn. Ondervoed ben je namelijk als je lichaam onvoldoende energie of vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Energie en vitaminen en mineralen zijn nodig om ons lichaam te laten functioneren. Als je overgewicht hebt dan zit het met de energie inname wel goed, sterker nog je krijgt dan dus meer energie binnen dan je lichaam nodig heeft. Maar dat je voldoende energie binnen krijgt hoeft niet te betekenen dat je ook voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, terwijl ook deze essentieel zijn voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Als jij je energie voornamelijk haalt uit fastfood, koek, chips, frisdranken en ga zo maar door, dan krijg je vrijwel geen vitamines en mineralen binnen. Een tekort aan vitamines en mineralen betekent dat je lichaam niet optimaal of op sommige vlakken zelfs helemaal niet meer kan functioneren. Het is dus niet alleen van belang om te kijken naar het aantal calorieën dat je binnenkrijgt (energie), maar ook of je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Kortom

Ik hoop dat ik je hiermee de ogen geopend heb over het verschil tussen ondergewicht en ondervoeding. Ook hoop ik dat je je hierdoor realiseert dat het belangrijk is om op te letten wat je in je mond stopt, er is een verschil tussen voeden en vullen. Vullen doe je met fastfood, maar voedt je lichaam niet. Je lichaam voeden doe je met voedingsrijke producten zoals groente, fruit en graanproducten.

 

Word nu member en ontvang exclusieve kortingen, acties en nog veel meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.