Recept sinner sunday toffee appeltaart

Gisteren was het zondag en om “sinner sunday” echt weer eens eer aan te doen hebben wij deze toffee appeltaart gebakken. Het is naar een recept van Jamie Oliver. Hij is echt ontzettend lekker, maar ook echt totaal niet gezond en al helemaal niet caloriearm. Maak hem dus zeker, maar bewaar deze ook echt alleen voor de sinner sunday momentjes. 

Benodigdheden:

  • 1 stokje vanille
  • 120 gr boter
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 snufje zout
  • 250 gr bloem
  • 1/2 citroen
  • 2 stuks eierdooiers
  • 2 el water
  • 2 blikken gecondenseerde melk
  • 4 appels

Bereidingswijze:

Zet de dichte blikjes gecondenseerde melk in een hoge pan onder water. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en houd het water met het deksel op de pan 3 uur aan de kook. Het is heel belangrijk dat je de pan regelmatig controleert, hij mag in geen geval droog koken, omdat de blikjes dan uit elkaar knallen. Haal de blikjes uit het water en laat ze afkoelen.

Rasp de halve citroen. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mes het merg eruit.  Meng de boter, de poedersuiker en het zout en wrijf er de bloem, de vanille, de citroenschil en de eidooiers door. Doe dit met je vingers, want ander wordt het deeg te taai. Wanneer het mengsel eruitziet als broodkruim kan het water erbij. 
Kneed het mengsel met liefde tot je een mooie bal deeg hebt, bestuif die met een beetje bloem en vorm er een lange worst van. Kneed het deeg vooral niet te lang, dan wordt het te elastisch en taai en niet vlokkig en bros na het bakken. Verpak het deeg in keukenfolie en leg het minstens een uur in de koelkast.  Haal het deeg na een uur uit de koelkast en bekleed daar een taartvorm met een doorsnede van 28 centimeter mee.  Zet de vorm dan een uurtje in de vriezer. Verwarm ondertussen de oven voor op 180. 
Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes, haal deze vervolgens door de poedersuiker. Haal bodem uit de vriezer en giet de karamel uit beide blikjes gecondenseerde melk erop. Leg dan de appels erop en zet de taart ongeveer 40 minuten in de oven.

De taart is overigens koud ook ontzettend lekker. De toffee is dan net iets steviger en lijkt meer op normale toffee. 

Ga jij deze taart zelf ook maken? We zijn benieuwd wat je er van vindt! Laat het ons weten in de comments hieronder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.